Konsernijohtaja Henrik Mikkola summaa:

 

HSL:n hallitus ratkaisi vuoden alussa kokouksessaan kolme eri kilpailutusta:

 

– HSL 59/2023 kilpailukierros

– Ympäristöbonus Y14

– Junaa korvaava liikenne

 

Koiviston Auto Helsinki menestyi hienosti tehden hattutempun nappaamalla voittoja kaikista kolmesta kilpailutuksesta.

HSL 59/2023

 

Kilpailutuksessa oli yhteensä 53 auton liikenne neljässä eri kohteessa, joista kunkin sopimuskausi on kestoltaan 7+3 vuotta. Nappasimme näistä kotiin kolme kohdetta, eli 40 auton liikenteen:

 

Kohde 292:

– 54: Itäkeskus–Pitäjänmäki–Valimo

– 553: Hakunila–Malmi–Maunula–Leppävaara

 

Kohde 293:

– 90: Vuosaari (M) – Aurinkolahti – Vuosaaren satama

– 96: Vuosaari (M) – Porslahdentie

 

Kohde 294:

– 561: Itäkeskus (M) – Malmi as. – Aviapolis as. – Kivistö as.

– 562: Itäkeskus (M) – Malmi as. – Aviapolis as. – Lentoasema

– 90A: Rautatientori – Vuosaaren satama

– 90N: Rautatientori – Länsi-Herttoniemi – Vuosaari (Kallvikintie)

– 96N: Rautatientori – Aurinkolahti – Vuosaari (Porslahdentie)

Uudet sopimukset alkavat elokuussa 2025 ja niitä tullaan liikennöimään kaikilta kolmelta pääkaupunkiseudun varikoltamme uusilla sähköbusseilla. Sopimukset työllistävät yhteensä noin 125 kuljettajaa. Puolustimme kilpailutuksessa 13 auton liikennettä kohteessa 295, jonka valitettavasti hävisimme. Eli nettovoittimme 27 auton liikenteen.

Ympäristöbonus Y14

 

HSL hankkii joka vuosi sopimusliikennöitsijöiltään reilulla miljoonalla eurolla toimenpiteitä jotka vähentävät päästöjä. Hankinta tapahtuu vuosittaisilla ympäristöbonuskilpailutuksilla, joissa liikennöitsijät tarjoavat nykyään pääasiassa biopolttoaineiden käyttöä. Tarjousten paremmuutta vertaillaan tarjotun päästövähenemän laskennallisen arvon ja tarjotun hinnan välisen suhdeluvun perusteella.

 

Tällä kertaa bonukset jakautuivat kohtuullisen tasaisesti eri liikennöitsijöiden välillä, joskin kilpailijamme saivat hivenen meitä suuremman potin. Voittamamme määrä vastaa 1,43 miljoonaa litraa biodieseliä.

 

Junaa korvaava liikenne

Tulevana kesänä pääkaupunkiseudulla on tulossa merkittäviä katkoksia raideliikenteeseen. Sen johdosta HSL hankkii linja-autoliikennettä korvaamaan niin junia, metroja kuin raitiovaunujakin. Ensimmäisenä vuorossa oli junaa korvaavan liikenteen hankinta jaettuna yhdeksään eri kohteeseen kolmelle eri ajanjaksolle. Tulemme ajamaan linjaa 213X Elienaukiolta Espoon Keskukseen 6-9 autolla. 5.5.-27.5. sekä 31.8.-31.9. liikennöidään pääasiassa viikonloppuisin. 24.6.-29.7. liikennettä ajetaan läpi viikon.