Historia

Koiviston Auton vaiheet ovat suomalaista historiaa – ja tulevaisuutta

Koiviston Auto Oy:n perustaja ja kehittäjä Toivo Tommola syntyi Karjalan kannaksella Koivistolla 8.8.1892. Tommolan suvussa oli jo 1800-luvulla useita yrittäjiä. Tommolat olivat koivistolaiseen tapaan vahvasti mukana meriliikenteessä.

Toivo Tommola aloitti maanviljelijänä, mutta liikemaailman haasteet ja jännitys kiehtoivat kotoisia peltoja enemmän.

Suurkaupunki Pietarin vilkas liikemaailma veti Toivoa puoleensa. Hän vei Pietariin mm. voita ja halkoja Saimaan alueelta. Ennen vuoden 1917 lokakuun vallankumousta hän harjoitti myös rahanvaihtoa Pietarissa. Vallankumous lopetti menestyksekkäät liiketoimet Pietarissa.

Ensimmäinen linja Koivistolta Viipuriin

Vallankumouksen jälkeen Toivo Tommolan liiketoiminta siirtyi Koivistolle, jossa hän myi muun muassa satamassa olleisiin laivoihin vettä ja myöhemmin satamaa rakennettaessa suuria määriä kiviainesta rakennustarpeisiin.

Vuoden 1923 paikkeilla hän hankki T-mallin Fordin ja alkoi ajaa sillä taksia. Kokemukset taksiautoilijana ja ihmisten lisääntyneet tarpeet liikkua ovat todennäköisesti olleet ne syyt, joiden vuoksi Toivo Tommola alkoi miettiä linja-autoyhtiön perustamista. Koiviston Auto Oy aloitti linjaliikenteen Koivistolta Viipuriin kahdella Hudson Limousine -henkilöautolla elokuussa 1928. Vuonna 1931 hankittiin kaksi Ford-merkkistä linja-autoa.

Uusien autojen hankkiminen edellytti lisää pääomaa, sillä 1920-1930-luvun taitteessa yhtiön osakepääoma oli kulutettu. Tuossa vaiheessa yhtiön omistus siirtyi kokonaan sen enemmistöosakkaalle, Toivo Tommolalle. Vuosina 1935-1939 Koiviston Auto Oy valmisti myös kuorma-autojen ohjaamoja ja lavoja.

Sodat toivat Lahteen

Vuonna 1939 yhtiöllä oli yhdeksän linja-autoa. Talvisodan aikana kalusto kärsi suuria vaurioita. Yhtiö muutti Lahteen 1940 ja sotien välillä vuosina 1940-41 liikennöitiin Rovaniemi-Petsamo –välillä kolmella kuorma-autolla. Vielä 1942 muutettiin toiveikkaasti takaisin Koivistolle, mutta kesällä 1944 tapahtui lopullinen muutto Lahteen. Vuonna 1946 valmistui yhtiön autotalli ja toimistorakennus Lahteen. Vuonna 1956 yhtiön perustaja Toivo Tommola kuoli.

Kehittyvä ja uudistuva yritys

Koiviston Auto Oy oli pieni yritys 1960-luvun lopulle saakka. Autoja oli vuonna 1966 vain kymmenen. Yhtiön johtajana isäänsä seurannut Martti Tommola valitsi tuolloin Koiviston Auto Oy:n strategiaksi laajentumisen yritysostoin. Vuonna 1969 yhtiöllä olikin jo 32 linja-autoa ja vuoden 1977 lopussa linja-autoja oli 68. Vuonna 1977 perustettiin linja-autoja valmistava Kabus Oy. Samana vuonna valmistui myös ensimmäinen Kabus-merkkinen linja-auto.

Koiviston Auto –konserni on jatkanut kasvuaan yritysostoin 1960-luvun lopulta alkaen.

Koiviston Auto –konsernin laadullisia tavoitteita ovat:

  • liikennöinnin turvallisuus, täsmällisyys ja luotettavuus
  • hyvä palvelu ja matkustusmukavuus
  • ympäristövaikutusten vähentäminen

Koiviston Auto on aina tarjonnut suomalaisille liikkumismahdollisuuksia historian eri vaiheissa. Haluamme olla osa myös tulevaisuuden ratkaisua muun muassa ilmastonmuutos- ja ympäristökysymyksissä. Tämä edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä ja uudistamista.

Tällä hetkellä konserniin kuuluvat seuraavat yhtiöt: